Op mbo-niveau 4 biedt Metalent je de volgende BBL+ opleidingen:

Technicus werktuigbouw
Een technicus werktuigbouw houdt zich bezig met het ontwerpen, inspecteren en onderhouden van mechanische producten of systemen. Je kunt CAD tekenen en je weet alles van constructies, materialen, verbindingstechnieken, besturingstechniek en het gebruik van machines en gereedschappen. Je zet projecten op, maakt de bijbehorende planning en ook weet je alles over het financiële plaatje dat bij een project komt kijken (hoeveel mankracht, machines, materiaal en middelen er nodig zijn om een bepaald project uit te voeren).

Technicus engineering
Als technicus engineering ben je betrokken bij de productie van complexe technische producten, van ontwerp tot installatie en het finetunen daarna. Je hebt de werking en principes achter een bepaalde techniek geleerd vanuit de vakken elektrotechniek, automatisering, werktuigbouw, wiskunde en natuurkunde en je hebt een brede technische kennis opgedaan om moderne technieken als robotica, domotica en mechatronica toe te passen.

Technicus service & onderhoud werktuigbouw
Een technicus service & onderhoud werktuigbouw houdt zich bezig met inspecties, metingen en testen uitvoeren aan apparatuur, installaties en systemen. Je lokaliseert en analyseert complexe storingen, stelt een eerste diagnose op en rapporteert deze. Verder herstel en plaats je componenten van apparatuur, installaties en systemen en ben je verantwoordelijk voor het afstellen en inregelen van het werktuigbouwkundige deel van systemen. Je kunt gaan werken bij bedrijven in de machine- en apparatenbouw of bij bedrijven in de transport- of metaalsector.

Verspaningstechnoloog
Een verspaningstechnoloog werkt op een afdeling machinaal verspanen in de productie. Je bent een vakspecialist. En je bent breed inzetbaar en denkt mee over onder andere de maakbaarheid van producten. Je werkt samen met draaiers, frezers, werkvoorbereiders, productiemanagers, ontwerpers en leidinggevenden. Het schrijven van CNC-programma’s voor 24/7 productie behoort eveneens tot je taken. Daarnaast bewaak je het bewerkingsproces en onderzoek je problemen die je tegenkomt tijdens het bewerkingsproces. Je neemt dan zelfstandig maatregelen om deze te verbeteren.