bbl+ opleidingen

op mbo-niveau in de techniek

Metalent helpt jongeren bij het ontdekken én ontwikkelen van hun talent in de techniek door de unieke leer-werkvariant BBL+ op mbo-niveau.

Met de ‘plus’ achter BBL bij onze BBL opleidingen komen werken (gemiddeld 3 dagen bij een leerbedrijf), leren (1 dag theorieles) en 1 dag praktijkgerichte training (de ‘plus’!) samen. Zó onderscheiden wij ons van reguliere BBL- of BOL-opleidingen. Onze opleidingen duren – afhankelijk van jouw vooropleiding – twee of drie jaar, waarbij je in dienst bent van Metalent óf het leerbedrijf. 

Onze opleidingen zijn onder te verdelen in grofweg vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek (waaronder: Constructie-, Plaatwerk- en Lastechniek),  Precisietechniek (ook wel: verspanen), Mechatronica en Service & Onderhoud (S&O). Vanaf nu kun je ook kiezen voor de nieuwe specialistische Vakopleiding Superjacht Cascobouw.

Wij bieden de leukste opleidingen (met toekomst!) en de beste  leerwerkplekken bij ruim 100 interessante technische bedrijven in Zuid-Holland. 

Welke bbl+ opleidingen via metalent?

Om een mbo-opleiding op niveau 2 te starten, heb je een diploma mbo niveau 1 of vmbo basis. 

Als basislasser zijn er talloze banen voor je in de metaalbewerking. Je werkt zowel in de bedrijfswerkplaats als op locatie, in je eentje of in teamverband. Lassen is heel specialistisch werk. De producten die je maakt kunnen verschillen van kleine voorwerpen tot grote booreilanden en andere staalconstructies. Je leert de verschillende lasprocessen en –posities voor het verbinden van metalen. Ook leer je de lasapparatuur nauwkeurig in te stellen. Je wordt opgeleid tot BmBe-/MAG-/MIG- of TIG-lasser of een combinatie daarvan.

Precisietechniek (ook wel: verspanen) is de verzamelnaam voor het wegnemen van delen van (meestal) metaal, net zolang totdat het materiaal de gewenste vorm heeft. Dit kan door middel van zagen, draaien, frezen, boren, slijpen en polijsten. 
Als verspaner werk je bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek, zoals machinefabrieken, een onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of de maritieme, vliegtuig- of auto-industrie. Een  conventioneel verspaner bewerkt handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC-verspaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met computergestuurde machines.

Tijdens deze opleiding maak je kennis met de vele basistechnieken voor het bewerken en verwerken van metaal en andere materialen. Wat dacht je van een bedrijf dat gigantische zeeschepen bouwt, onderhoudt en repareert? Of misschien help je liever bij het samenstellen en lassen van staalconstructies voor megaprojecten als de Erasmusbrug?

In de industrie worden heel veel verschillende soorten pijpen gebruikt om stoffen als olie, gas, water, chemicaliën en levensmiddelen door te vervoeren. Die pijpen moeten allemaal aan een bepaalde standaard voldoen. De soort en dikte van het materiaal moeten precies kloppen, net als de diameter van de pijp en de montagevoorschriften. Je leert pijpleidingen maken voor gespecialiseerde installatiebedrijven, industriële bedrijven, bedrijven in de maritieme sector of de procesindustrie. Als pijpenbewerker industriële montage werk je met dikkere materialen en grotere diameters – meestal voor de gas- en oliewinning.

Heb jij een goed ruimtelijk inzicht en kun je goed samenwerken? Dan is de opleiding Scheepsmetaalbewerker misschien wel iets voor jou! Als scheepsmetaalbewerker bouw en repareer je verschillende soorten schepen, zoals baggerschepen, zeiljachten of containerschepen. Ook het maken van constructies voor bijvoorbeeld booreilanden behoort tot jouw werkzaamheden. Je maakt gebruik van verschillende metaalbewerkingstechnieken.

Machinefabrieken, technische diensten, onderhoudsdiensten, revisiebedrijven en montagebedrijven. Eigenlijk overal waar machines worden gebouwd, onderhouden of gerepareerd, kun je als monteur montage/onderhoud aan de slag. Je leert je apparaten en machines samen te stellen uit onderdelen. Je maakt ze pas, stelt ze af en controleert of alles goed werkt. Je leert onderhoud en reparaties uit te voeren. Je werkt op basis van tekeningen en zeer gedetailleerde aanwijzingen. En na afloop van je opleiding weet je zeker dat je baan hebt bij je leerwerkbedrijf! Na deze opleiding kun je ook doorstromen naar de opleiding 1e Monteur service & onderhoud werktuigbouw op mbo-niveau 3.

Mechatronica is een super breed technisch vakgebied waarbij elektrotechiek, werktuigbouwkunde, informatica, meet- en regeltechniek en besturingstechniek samenkomen zoals bijvoorbeeld in de industriële automatisering en robotica.

Denk bijvoorbeeld aan lassen, stellen en monteren, werktuigbouw, elektrotechniek en 3D-printen. 

Om een mbo-opleiding op niveau 3 te starten, heb je een diploma mbo niveau 2 of vmbo kader, gemengd of theoretisch. 

Als allround lasser is er werk voor je in verschillende sectoren. Bij bedrijven in de metaalproducten- en machine-industrie, de carrosseriebouw, de procesindustrie, de staalconstructie en de scheepsbouw. Je werkt op de productieafdeling binnen het bedrijf en op locatie. Als allround lasser begeleid je ook beginnende werknemers. Je draagt jouw kennis op hen over en controleert, naast je eigen werk, ook hun werk en soms heb je ook een leidinggevende functie.

Met deze opleiding kun je aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische en verspanende techniek (metaalproductenindustrie). Ook zijn er banen voor jou bij bedrijven binnen de maritieme sector en de vliegtuig-, auto- en computerindustrie. Als allround verspaner ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Bij CNC-verspanen werk je met computergestuurde machines. Jij bent degene die programma’s voor CNC-draai-/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Soms heb je ook een leidinggevende functie.

Als allround constructiewerker maak, repareer en onderhoud je onderdelen van constructies of apparaten. Je werkt vooral met metaal, maar soms ook met aluminium of kunststof. Je maakt bijvoorbeeld een scheepsschroef of een stalen boomconstructie voor een hijskraan. Jij bent degene die ervoor zorgt dat onderdelen op de juiste plaats worden gemonteerd en dat alles goed en veilig in elkaar zit. Je werkt zowel in de werkplaats als op locatie en hebt soms ook een leidinggevende functie.

Als allround pijpenbewerker weet je alles van pijpleidingen. Hoe dik en lang ze moeten zijn, welk materiaal het beste is en hoe je ze kunt lassen, lijmen, boren of slijpen. Je maakt delen van het leidingwerk en zorgt op locatie voor plaatsing, montage, aansluiting en onderhoud. Je werkt meestal in de scheepsbouw, petrochemie, offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Een scheepsbouwer is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van schepen, boten of jachten. Dit vindt normaal gesproken plaats op een scheepswerf. De scheepsbouw behelst naast de constructie van schepen ook de reparatie ervan en het gereedmaken van schepen voor de vaart. Technici die gespecialiseerd zijn in de scheepsbouw volgen daartoe een gespecialiseerde opleiding die je onder andere kunt volgen via Metalent.

Als eerste monteur service & onderhoud werktuigbouw ben je werkzaam in de sector techniek. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van productie-, installatie-, service- of winkelbedrijven. Je bent zelfstandig, zorgvuldig, stressbestendig en klantgericht. Je leert signaleren, analyseren en storingen verhelpen bij allerlei verschillende soorten machines, apparaten en installaties. Ook leer je ze gebruiksklaar maken, zowel in onderhoudssituaties als bij oplevering bij nieuwbouw. Binnen dit beroep werk je vaak alleen, maar je hebt wel collega’s die hetzelfde werk doen.

Mechatronica biedt veel werkgelegenheid binnen ontwikkelingen in de medische wereld en zorgsector, de agrosector, industrie en op het gebied van veiligheid. Mechatronica is een toekomstgericht vakgebied waarin één en al innovatie plaatsvindt!

Naast alle vaardigheden, die je op niveau 2 leert, krijg je ook te maken met meet-, regel- en elektrotechniek. Bedrijven staan om jou te springen tegen de tijd dat jij klaar bent met je opleiding!

Om een mbo-opleiding op niveau 4 te starten, heb je een diploma mbo niveau 3 of vmbo gemengd of theoretisch. 

Een technicus werktuigbouw houdt zich bezig met het ontwerpen, inspecteren en onderhouden van mechanische producten of systemen. Je kunt CAD tekenen en je weet alles van constructies, materialen, verbindingstechnieken, besturingstechniek en het gebruik van machines en gereedschappen. Je zet projecten op, maakt de bijbehorende planning en ook weet je alles over het financiële plaatje dat bij een project komt kijken (hoeveel mankracht, machines, materiaal en middelen er nodig zijn om een bepaald project uit te voeren).

Als technicus engineering ben je betrokken bij de productie van complexe technische producten, van ontwerp tot installatie en het finetunen daarna. Je hebt de werking en principes achter een bepaalde techniek geleerd vanuit de vakken elektrotechniek, automatisering, werktuigbouw, wiskunde en natuurkunde en je hebt een brede technische kennis opgedaan om moderne technieken als robotica, domotica en mechatronica toe te passen.

Een technicus service & onderhoud werktuigbouw houdt zich bezig met inspecties, metingen en testen uitvoeren aan apparatuur, installaties en systemen. Je lokaliseert en analyseert complexe storingen, stelt een eerste diagnose op en rapporteert deze. Verder herstel en plaats je componenten van apparatuur, installaties en systemen en ben je verantwoordelijk voor het afstellen en inregelen van het werktuigbouwkundige deel van systemen. Je kunt gaan werken bij bedrijven in de machine- en apparatenbouw of bij bedrijven in de transport- of metaalsector.

Een verspaningstechnoloog werkt op een afdeling machinaal verspanen in de productie. Je bent een vakspecialist. En je bent breed inzetbaar en denkt mee over onder andere de maakbaarheid van producten. Je werkt samen met draaiers, frezers, werkvoorbereiders, productiemanagers, ontwerpers en leidinggevenden. Het schrijven van CNC-programma’s voor 24/7 productie behoort eveneens tot je taken. Daarnaast bewaak je het bewerkingsproces en onderzoek je problemen die je tegenkomt tijdens het bewerkingsproces. Je neemt dan zelfstandig maatregelen om deze te verbeteren.

Intensieve samenwerking

Metalent werkt voor de BBL opleidingen intensief samen met mbo-scholen, leerbedrijven en bedrijfsvakscholen in Zuid-Holland.

Volg je via Metalent een BBL opleiding, dan krijg je theorieles bij een van de volgende erkende mbo-opleidingsinstanties: het Da Vinci College (Dordrecht), Techniek College Rotterdam (Rotterdam), MBO Rijnland (Leiden/Gouda), ROC Mondriaan (Den Haag) of Craft Education (Schiedam).

Daarnaast krijg je praktijktraining op onze eigen praktijktrainingscentrum MTEC+ (Schiedam) of op de  Duurzaamheidsfabriek (Dordrecht) of op de bedrijfsvakschool van KPC Kooiman (Zwijndrecht).

En ben je benieuwd naar de bedrijven waar Metalent-BBL’ers op dit moment een leerwerkplek hebben? Kijk dan hier.

BBL+ driehoek Metalent