Op mbo-niveau 3 biedt Metalent je de volgende BBL-opleidingen: 

Allround lasser
Als allround lasser is er werk voor je in verschillende sectoren. Bij bedrijven in de metaalproducten- en machine-industrie, de carrosseriebouw, de procesindustrie, de staalconstructie en de scheepsbouw. Je werkt op de productieafdeling binnen het bedrijf en op locatie. Als allround lasser begeleid je ook beginnende werknemers. Je draagt jouw kennis op hen over en controleert, naast je eigen werk, ook hun werk en soms heb je ook een leidinggevende functie.

Allround verspaner
Met deze opleiding kun je aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische en verspanende techniek (metaalproductenindustrie). Ook zijn er banen voor jou bij bedrijven binnen de maritieme sector en de vliegtuig-, auto- en computerindustrie. Als allround verspaner ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Bij CNC-verspanen werk je met computergestuurde machines. Jij bent degene die programma’s voor CNC-draai-/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Soms heb je ook een leidinggevende functie.

Allround constructiewerker
Als allround constructiewerker maak, repareer en onderhoud je onderdelen van constructies of apparaten. Je werkt vooral met metaal, maar soms ook met aluminium of kunststof. Je maakt bijvoorbeeld een scheepsschroef of een stalen boomconstructie voor een hijskraan. Jij bent degene die ervoor zorgt dat onderdelen op de juiste plaats worden gemonteerd en dat alles goed en veilig in elkaar zit. Je werkt zowel in de werkplaats als op locatie en hebt soms ook een leidinggevende functie.

Allround pijpenbewerker
Als allround pijpenbewerker weet je alles van pijpleidingen. Hoe dik en lang ze moeten zijn, welk materiaal het beste is en hoe je ze kunt lassen, lijmen, boren of slijpen. Je maakt delen van het leidingwerk en zorgt op locatie voor plaatsing, montage, aansluiting en onderhoud. Je werkt meestal in de scheepsbouw, petrochemie, offshore of de voedingsmiddelenindustrie.

Scheepsbouwer
Een scheepsbouwer is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van schepen, boten of jachten. Dit vindt normaal gesproken plaats op een scheepswerf. De scheepsbouw behelst naast de constructie van schepen ook de reparatie ervan en het gereedmaken van schepen voor de vaart. Technici die gespecialiseerd zijn in de scheepsbouw volgen daartoe een gespecialiseerde opleiding die je onder andere kunt volgen via Metalent.

1e monteur service & onderhoud werktuigbouw
Als 1e monteur service & onderhoud werktuigbouw ben je werkzaam in de sector techniek. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van productie-, installatie-, service- of winkelbedrijven. Je bent zelfstandig, zorgvuldig, stressbestendig en klantgericht. Je leert signaleren, analyseren en storingen verhelpen bij allerlei verschillende soorten machines, apparaten en installaties. Ook leer je ze gebruiksklaar maken, zowel in onderhoudssituaties als bij oplevering bij nieuwbouw. Binnen dit beroep werk je vaak alleen, maar je hebt wel collega’s die hetzelfde werk doen.

Na het behalen van je diploma kun je via Metalent ook makkelijk doorstromen naar een opleiding op mbo-4 niveau.