Basislasser
Als basislasser zijn er talloze banen voor je in de metaalbewerking. Je werkt zowel in de bedrijfswerkplaats als op locatie, in je eentje of in teamverband. Lassen is heel specialistisch werk. De producten die je maakt kunnen verschillen van kleine voorwerpen tot grote booreilanden en andere staalconstructies. Je leert de verschillende lasprocessen en –posities voor het verbinden van metalen. Ook leer je de lasapparatuur nauwkeurig in te stellen. Je wordt opgeleid tot BmBe-/MAG-/MIG- of TIG-lasser of een combinatie daarvan.

Verspaner (draaien/frezen)
Als verspaner werk je bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek. Deze bedrijven maken door middel van verspaningstechnieken producten uit bijvoorbeeld staal, gietijzer of kunststof. Denk aan machinefabrieken, een onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of de maritieme, vliegtuig- of auto-industrie. Je leert de verschillende verspaningstechnieken en in de werkplaats van het bedrijf bedien je verspanende machines. Met de modernste technieken voer je nauwkeurige bewerkingen uit voor het maken van bijvoorbeeld machineonderdelen. Als conventioneel verspaner bewerk je handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC-verspaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met computergestuurde machines.

Constructiewerker
Tijdens deze opleiding maak je kennis met de vele basistechnieken voor het bewerken en verwerken van metaal en andere materialen. Wat dacht je van een bedrijf dat gigantische zeeschepen bouwt, onderhoudt en repareert? Of misschien help je liever bij het samenstellen en lassen van staalconstructies voor megaprojecten als de Erasmusbrug?

Pijpenbewerker
In de industrie worden heel veel verschillende soorten pijpen gebruikt om stoffen als olie, gas, water, chemicaliën en levensmiddelen door te vervoeren. Die pijpen moeten allemaal aan een bepaalde standaard voldoen. De soort en dikte van het materiaal moeten precies kloppen, net als de diameter van de pijp en de montagevoorschriften. Je leert pijpleidingen maken voor gespecialiseerde installatiebedrijven, industriële bedrijven, bedrijven in de maritieme sector of de procesindustrie. Als pijpenbewerker industriële montage werk je met dikkere materialen en grotere diameters – meestal voor de gas- en oliewinning.

Scheepsmetaalbewerker
Heb jij een goed ruimtelijk inzicht en kun je goed samenwerken? Dan is de opleiding Scheepsmetaalbewerker misschien wel iets voor jou! Als scheepsmetaalbewerker bouw en repareer je verschillende soorten schepen, zoals baggerschepen, zeiljachten of containerschepen. Ook het maken van constructies voor bijvoorbeeld booreilanden behoort tot jouw werkzaamheden. Je maakt gebruik van verschillende metaalbewerkingstechnieken.

Monteur service & onderhoud installaties
Machinefabrieken, technische diensten, onderhoudsdiensten, revisiebedrijven en montagebedrijven. Eigenlijk overal waar machines worden gebouwd, onderhouden of gerepareerd, kun je als monteur montage/onderhoud aan de slag. Je leert je apparaten en machines samen te stellen uit onderdelen. Je maakt ze pas, stelt ze af en controleert of alles goed werkt. Je leert onderhoud en reparaties uit te voeren. Je werkt op basis van tekeningen en zeer gedetailleerde aanwijzingen. En na afloop van je opleiding weet je zeker dat je baan hebt bij je leerwerkbedrijf! Na deze opleiding kun je ook doorstromen naar de opleiding 1e Monteur service & onderhoud werktuigbouw op mbo-niveau 3.

 

Na het behalen van je diploma kun je via Metalent ook makkelijk doorstromen naar een opleiding op
MBO-3 niveau.